Olmo Al Brembo

Sokan nem tudják, hogy az olasz konyha nem is annyira egy nemzet konyhája, mint a különféle régiók változatos ízeinek sokfélesége. Ahogy a nyelv és az emberek is mások délen vagy északon, úgy az ételek is. Északon a rizottó, középtájt a töltött tészták a jellemzőek, míg délen a durumtészta, a pasta az uralkodó. A feltétek, egyéb hozzávalók is attól függően változnak, honnan származik az étel. Calabria az erőspaprika és a pasta arrabiata hazája, a cacio i pepe római jellegzetesség.

De legyünk bárhol is Olaszországban, van, ami minden megye konyhájában közös: a valódi olasz étel minőségi, friss hozzávalókból áll. És úgy lett kitalálva, hogy táplálja a testet és a lelket is, anélkül, hogy elnehezítene. Tudtad például, hogy a pasta azért készül „al dente” módra, mert így nem terheli a gyomrot? Minél tovább főzzük a tésztát, annál ragadósabbá válik, és annál nehezebb megemészteni. Az olasz konyha sok ilyen kis titokból áll. A lényege pedig a bonyodalmak nélküli, egyszerű, mégis nagyszerű főzés. Csak jó alapanyagokra van szükséged, egy kis inspirációra és odafigyelésre. Ismered a mondást, hogy a kevesebb néha több? Ez az olasz ételekre is igaz. A túl sok hozzávaló csak elnyomja egymás ízét. Három alapanyag általában bőven elég – egy kevéske ízletes olívaolaj, napérlelte, zamatos paradicsom néhány bazsalikomlevéllel, minőségi sajt némi frissen őrölt borssal, vagy egy adag telt ízű, csodás pesto egy kis parmezánnal… na meg a pasta, kell ennél több?

A mi ételeink mind egyszerűek. Hagyjuk, hogy a jó alapanyagok természetes, semmivel sem összetéveszthető ízeit érezd. Jó étvágyat!

Bellozzo