Parma

Parma kitörölhetetlenül felírta magát a világ gasztronómiai térképére - és ezzel együtt a mi szívünkbe is. Ki ne hallott volna az egyik legrégibb európai keménysajtról, a parmezánról? Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a parmigiano már a 13. század óta olasz konyha egyik főszereplője. Ám ami a hangulatos kisváros nevének hallatán a szívünket igazán megdobogtatja, az a Prosciutto di Parma. Igen, így, nagybetűkkel!

Nyugodtan vádolhattok minket elfogultsággal, de mi a pármai sonkát tartjuk a sonkák fejedelmének. És téged is arra csábítunk, hogy kóstold meg! Persze ezt a kézzel készített különlegességet nem csak úgy idevarázsoljuk az asztalra: a kifejezetten erre a célra tenyésztett sertések friss combját a helyi sonkamesterek tengeri sóval dörzsölik be, a pácolás után pedig először teraszon, majd egyre sötétebb helyiségekben szárítják. Közben többször megkenik zsírral, végül 12-18 hónap után elkészül a 12-13 kg-os, gitár alakú finomság. Innen már tényleg csak egy rövidke utazás, amíg séfünk a sonkaszeleteket tökéletesen elrendezi a lágy pizzatészta tetején. A tények után következzék a líra: a nyersen érlelt, hajszálvékonyra szelt sonka szinte olvad a szádban, a lágy, de mégis intenzív és enyhén sós ízek pedig dalra fakadnak!

Bellozzo