Montechiarugolo

Ahol még a levegő is paradicsomillatú!

A tökéletes paradicsomot az illatáról ismered fel: hajolj közel a szár helyéhez, vagyis a ‘zöld csillaghoz’. Itt a legerősebb az aroma sűrűsége. A zöld csillag illata súgja meg neked, milyen ízekre számíthatsz. Finoman nyomd az ujjad a gyümölcs bőrére – se túl kemény, se túl puha nem lehet. A megfelelően érett paradicsomot az ember szinte önkéntelenül meg akarja csókolni.

Montechiarugolóban az olasz farmerek reggelente korán a földekre indulnak, hogy leszedjék az érett paradicsomot. Délutánra már rekeszekben várakozik az aznapi termés - ezután minőségellenőrzésen esik át. A farmerek számára ez a nap kedvenc része, mert míg az ellenőrök a paradicsomot vizsgálják, ők összejönnek, együtt vacsoráznak, jól kibeszélik a napi gondokat. Egyszer az egyik farmertől hallottuk, hogy a paradicsomtermesztés olyan, mint a sport: minden energiát belead az ember a jó eredményért… erre gondolunk, valahányszor megérezzük a montechiarugolói paradicsom illatát.

Bellozzo