Gragnano
"A tészta Európai fővárosa.” Ez olvasható a várostáblán és tényleg!
A rosszkedv gyógymódja a pasta.
Nekünk elhiheted. Még a legsötétebb hétfőt is felderíti egy tányér gőzölgő tészta. Nem csoda, hiszen durum tésztánk a napos Gragnano-ból származik. Gragnano az olasz csizma bokatájékán, Nápoly környékén van - a város határát jelző táblán a néven kívül csak annyi szerepel, hogy „ A tészta Európai fővárosa”. Ez nem kis önbizalomra vall, de aki ott jár, az tudja, hogy a kijelentésnek minden alapja megvan. Valaha itt találták ki a lassú tésztaszárítást: a friss tésztát kifüggesztették a szabad levegőre, a városon átfújó szél pedig lassan megszárította. Az ilyen tészta finomabb, és élő marad: lélegzik, hiszen felülete porózus, forró vízbe dobva jobban megduzzad, szépen felveszi a szószt is. A másik "titok" a különleges gragnanói víz, amely a Fatio hegy forrásaiból származik, és csekély kalciumtartalmánál fogva ideális a tésztakészítéshez. És bár Gragnano nincs a szomszédban, mi örömmel elmegyünk odáig, hogy Olaszország szerintünk legízesebb tésztáját tudjuk a vendégeink elé tenni!