Bolzano
Innen jön a “köldöktésztánk” és a ravioli.
A dél-tiroli Bolzano egyik általunk különösen kedvelt családi manufakturája készíti számunkra az ellenálhatatlan tortellini és ravioli tésztát. Bár az óváros németes hangulatú, az északról érkezők előszeretettel nevezik “déli zsivajgásnak”, ahogy a piactéren zajlik az élet és a heves alkudozás. Ez a kettősség az oka, hogy a dél-tiroli gasztronómia olyan különleges: északi és déli ízek keverednek benne.
A tortellini másik neve egyébként ombelico, azaz ‘köldöktészta’ – nézz csak rá, és megérted, miért. Hússal vagy sajttal szokás tölteni. A hazája Emilia Romagna régió, a Pó völgyétől délre van, de a dél-tiroliak fejlesztették tökélyre. Ahogy ravioliban is nagyon jók. Végül is minden darab ravioli egy külön, kicsi univerzum. Egy vékony réteg tésztába zárt ízvilág.